ROIKKA – Anna-Leena Vilhunen — Liikkeellä 26.9-20.10.2019

Teosteni aiheet kumpuavat mieleenpainuvista ohikiitävistä hetkistä. Kun siveltimellä vetää viivan, syntyy jälki. Se erottaa ja yhdistää. Rekka liikkuu ja viesti kulkee. Kuningatar-taiteilija-hahmo valtavine sivunutturoineen seisoo rekan kyljessä ja toinen keskellä oopperasalin näyttämöä.

 

Teokset ovat öljy- ja alkydimaalauksia kankaalle. Teen työtä keskeneräisessä maailmassa esittävän ja abstraktin risteyksissä. Lapsena olin juosta kuorma-auton alle, mutta äitini ehti pelastaa minut viime tipassa. – Jäin eloon ja ajattelen, että maalaan juuri siksi.”

Anna-Leena Vilhunen on valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvataiteilijaksi 1990 ja maisteriksi 2002. Hän on opiskellut lisäksi Taideteollisessa korkeakoulussa (nykyinen Aalto-yliopisto), Kankaanpään taidekoulussa ja Oriveden Opistossa. Hän on pitänyt aktiivisesti yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin. Vilhunen on tehnyt myös mm. animaatioelokuvan Pallo karkaa vuonna 2016. Hänen teoksiaan on mm. Valtion, Helsingin Taidemuseon ja monissa yksityisissä taidekokoelmissa. Hän on Taidemaalariliiton ja Helsingin Taiteilijaseuran jäsen.

”The subject matter for my works arrive from memorable fleeting moments. When you move the brush a line is created. It both connects and separates. A truck moves forward and a message is passed along. The queen-artist character with her enormous side buns is standing on the side of the truck and another one in the middle of a stage in an opera house.

My works are paintings with oils or alkyds on canvas. I work in an incomplete world, in intersections of figurative and abstract. As a child I was nearly hit by a truck but my mother managed to save me at the last moment. – I survived and now as an adult I think this is the particular reason I paint.”

Anna-Leena Vilhunen graduated with BA(hons) in Fine Art from the Finnish Academy of Fine Art in 1990 and with MFA in 2002. She also studied at Aalto University, Kankaanpää Art School and at Orivesi College of Arts. Vilhunen has been active with many private exhibitions and has participated in numerous group exhibitions. She made an animated film The Runaway Ball in 2016. Vilhunen’s works are in the collections of Helsinki Art Museum and the Finnish National Gallery and she is a member of Finnish Painters’ Union and Helsinki Artist Association.