RIUTTA – Linda Varoma — Normaalikokoinen sydän 19.10.–11.11.2023

Taidekeskus Itä
Valtakatu 66, Lappeenranta

ti-pe 11-17
la 11-14

“NORMAALIKOKOINEN SYDÄN”

”Isäni menehtyi äkillisesti marraskuussa 2020. Näyttelyn nimi viittaa vanhaan, isäni keuhkojen röntgenkuvien lausuntoon, jossa todetaan hänen sydämensä olevan normaalikokoinen. Termi kiinnitti huomioni ja todensi oman mielikuvani isästä; isä ei ollut erityisen suurisydäminen. Hän oli tavallinen ihminen jonka päätöksentekoa ohjasivat länsimainen moraalikäsitys sekä subjektiiviset intressit, ei niinkään lähimmäisenrakkaus. Hän ei ollut läsnä lapsuudessani ja oli taipuvainen erakkomaisuuteen. Mutta ei hän silti paha ihminen ollut. Elämänsä viimeisinä vuosina hänellä oli suuri osa perheeni ja lasteni elämässä ja koki varmasti lastenlastensa kautta osaltaan paikkaavansa menetettyä aikaa.

Isän asuntoa tyhjentäessä ja hänen tavaroitaan läpikäydessä, olen ottanut talteen paljon hänen henkilökohtaisia tavaroitaan sekä hänestä muistuttavia esineitä. Minun on edelleen vaikea uskoa, että kaikki tämä on totta ja nämä esineet toimivatkin ikäänkuin todisteina itselleni siitä että isää ei enää ole. Mutta vaikka hän ei enää fyysisenä henkilönä voi esiintyä kuvissani, voin silti jatkaa kuvien tekemistä hänestä ja sitä kautta löytää syvempiä merkityksiä myös tästä kokemuksesta.

Näyttely tarkastelee isyyttä kahdesta kulmasta. Yhtäältä isäni äkillistä poismenoa seurannutta hämmennystä esineiden ja tyhjiksi jääneiden tilojen kautta, jotka korostavat hänen etäistä olemusta ja ilmentävät elämän hidasta poistumista. Toisaalta omien lasteni suhdetta hyvin läsnäolevaan isäänsä ja heidän keskinäistä suhdettaan joka on hyvinkin fyysinen.”

Linda Varoma (s.1985) on Loviisassa asuva kuvajournalisti, valokuvaaja ja valokuvataiteilija. Taiteellisessa työssään hän käsittelee kotiin, perheeseen ja arkiseen elämään liittyviä teemoja ja hän on loputtoman kiinnostunut vanhemmuuden ja taiteilijuuden identiteettien rajapintojen tutkimisesta. Hän on opiskellut valokuvausta Yrkeshögskolan Noviassa 2007-2011 ja valmistunut taiteen maisteriksi Glasgow School of Artista 2014.

basic-form-black
Jokes_logo_2