ROIKKA – Laura Vainikka — Amatöörin observatorio 21.11-14.12.2019

Laura Vainikka

AMATÖÖRIN OBSERVATORIO

21.11.-14.12.2019

Taidekeskus Itä, Roikka-tila

Valtakatu 66

Lappeenranta

 

Taidekeskus Idän Roikka-tilassa avautuva Amatöörin observatorio-näyttely on installaatio, joka leikittelee etäisyyksien, huonon näkyvyyden ja olemattoman optiikan teemoilla. Näyttely on jatkumoa aiemmin syksyllä 2019 Lahdessa esillä olleelle samannimiselle teoskokonaisuudelle*.

Amatöörin observatorio on galleriatilaan rakentunut eräänlainen kuvitteellinen havaintopaikka. Observatorio keskittyy tarkastelemaan valoa, sen liikettä ja erilaisia olomuotoja. Teokset ovat saaneet innoitusta toisaalta tähtitieteen harrastajien havainnoista, mutta myös vanhoista vaihtoehtoisista havaintoteorioista. Niissä ihmisen näkökyky ja havainnon tapahtuma esitetään tyystin eri valossa kuin mitä nykytiede suosii.

Näyttelyn teokset muodostuvat muun muassa paperille painettuista vedoksista, esineteoksista, noesta ja valosta.

 

Laura Vainikka (s.1979) on pääkaupunkiseudulla asuva kuvataiteilija ja taidegraafikko. Hän käsittelee teoksissaan näköhavainnon ja valon teemoja. Vainikan työskentely sijoittuu painetun taiteen alueelle. Hänen teoksissaan ilmenevät usein kysymykset aineettoman ja aineellisuuden välisistä suhteista sekä näkemisen kompleksisuudesta.

Vainikka on opiskellut mm. Lahden Taideinstituutissa sekä valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2013. Hänen teoksiaan on ollut esillä ympäri Suomen lukuisissa yksityis- sekä yhteisnäyttelyissä. Vainikka on ollut ehdolla Kjell Nupen Memorial grant – palkinnon saajaksi ja mukana kirjoittamassa teosta Siirtämisen ja välittymisen taide, ensimmäistä suomenkielistä julkaisua joka tarkastelee painetun taiteen filosofisia ja taideteoreettisia piirteitä. Vainikan teoksia on muun muassa Porin ja Jyväskylän taidemuseoiden, sekä Valtion taidekokoelmissa.

 

Työskentelyä ovat tukeneet seuraavat tahot:

Suomen Kulttuurirahaston keskusrahasto

Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto

 

*Yksityisnäyttely 7.-25.8. 2019 Galleria Uusi Kipinä, Lahti.