RIUTTA – Silja Uuttula — Jäljet kylästä 3.5.–25.5.2024

Taidekeskus Itä
Valtakatu 66, Lappeenranta

ti-pe 11-17
la 11-14

Jäljet Kylästä Näyttelyn lähtökohtana on ollut imaginaarinen ja anonyymi Kylä pihoineen, maisemineen, nurkkineen ja kulkijoineen. Kylä, jota olen tutkinut intensiivisesti nyt reilun vuoden ajan, on sekä konkreettinen paikka että symboli. Kuvientakaiseen piiloutuu ajallisia kerrostumia ja tapahtumia, jotka ovat läsnä valittujen yksityiskohtien verran kuin varkain pyydystettyinä. Näyttelyn maalaukset sekä esineinstallaatio ovat eräänlaisia tihentyneitä tunnelmia kaappaavia vihjeitä ja pysäytyskuvia. Syrjäisillä pihoilla kohdatut ihmiset ja eläimet välttelevät kontaktia, mutta eivät suoranaisesti pakene paikalta. Kun takamaille hylättyjä paikkoja ja esineitä vilkaisee lähtiessään olkansa takaa, saattaa niiden havaita muuntuneen ja liikahtaneen ja näkymä tuntuu äkisti toiselta. Arkinen ja tunnistettava kiertyvät kuvitteelliseen sekä haamumaisiin jälkiin muistinvaraisesta ja henkilökohtaisesta.

Vaikka teokset eivät pohjaudu mihinkään tiettyyn kylään tai sijaintiin, ovat toistuvat vierailuni länsivirolaisella saaristomaaseudulla vaikuttaneet merkittävästi työskentelyyni ja paikkatajuuni. Muun muassa keskuksen ja periferian käsitteitä tutkinut Marko Leppänen hahmottaa paikkatajun eirationaaliseksi: se on spontaani, kokonaisvaltainen psykofyysinen tuntuma, jonka vaikutuksesta yksilö kerta toisensa jälkeen suuntautuu kohti tiettyä paikkaa tai välttelee sitä. Joissain tapauksissa molemmat voivat tapahtua yhtä aikaa ja veto on kahdensuuntainen. Näyttely on syntynyt tähän kytkeytyvän prosessin seurauksena.

Silja Uuttula (s.1988 Savitaipaleella) on vuonna 2022 Vapaasta Taidekoulusta valmistunut taidemaalari. Aiemmalta koulutukseltaan hän on filosofian maisteri perinteentutkimuksen oppiaineesta. Tällä hetkellä Uuttula asuu ja työskentelee Joensuussa. Uuttulan keskeisin työväline on öljyväri, jonka lisäksi hän käyttää erilaisia piirtimiä. Juuri nyt hän on erityisen kiinnostunut tilojen, maisemien ja näkymien kautta virittyvistä tunnelmista, jotka viettävät moneen suuntaan. Jäljet Kylästä on Uuttulan neljäs yksityisnäyttely.

Näyttelyä on tukenut Suomen Taideyhdistys.