ROIKKA — Pirjo Tikkinen — Nyt laulaisin sinulle lempeitä lauluja 1.-24.11.2018

ROIKKA
Pirjo Tikkinen — ’Nyt laulaisin sinulle lempeitä lauluja’

Pirjo Tikkinen on Parikkalassa, aivan Venäjän rajan pinnassa asuva/työskentelevä, Saimaan Ammattikorkeakoulusta (Ylempi AMK) 2013 valmistunut kuvataiteilija, jolle luonto ja luonnon valo-ilmiöiden
vaihtuminen ovat taiteellisen työskentelyn lähtökohdista tärkeimmät.

Hän kertoo näyttelystään: ”Lähtökohtana inspiraatiolleni oli kirjailija Linda Olssonin teos ’Laulaisin sinulle lempeitä lauluja’. Kirjan tunnelma on verkkainen, viipyilevä, kerronta etenee takaumien kautta, pääosin menneisyydessä.

 

Kaksi naista; toinen jo hyvin iäkäs ja lähes koko ikänsä samalla paikkakunnalla elänyt ja toinen nuori, maailmaa kiertänyt tutustuvat ja ystävystyvät, kertovat toisilleen omat tarinansa. Ajatus täydellisestä
vetäytymisestä omaan rauhaan on kirjan toinen kiinnostava ominaisuus. Olsson on jättänyt tarinoihin aukkoja, jotka jäävät askarruttamaan lukijaa. Lukujen otsikointi pohjautuu Karin Boyen runoihin, jotka herättivät voimakkaita mielikuvia. Näyttelyn teokset on nimetty näiden otsikoiden mukaan, kuten:

’Valo joka ei ole uskoa, eikä toivoa – voitonmerkki’

’Älä pelkää pimeää, sillä siinä lepää valo’

’Tule, istu viereeni, minä kerron sinulle suruistani’

Useimmiten teosten lähtökohtana on valokuva. Tekniikkana voi olla maalaus, valokuvavedos tai veistos.

Maalauksiin piirtyvä pysähtynyt tunnelma ja pehmeä, unenomainen siveltimenjälki luovat tunteen ajankulusta. Kiehtovaa on valon mystisyys, tarina. Hitaudessaan ja hiljaisuudessaan vastalause ajalle, jossa kaiken tulee olla nopeaa, välkkyvää ja värikylläistä.

Romanssi- ja Muisto-sarjan teoksissa olen käyttänyt perheeni vanhoja valokuvia kertomaan tarinoita, muistumia eletystä elämästä.”

Tikkinen on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin, kuten Kaapelitehtaalla Helsingissä 2013 ja 2014 ja Brinkkalan Galleriassa Turussa 2013, Galleria Foggassa Helsingissä, Galleria Karaijassa Inkoossa 2016 ja 2018, Täky Galleriassa Lappeenrannassa 2018 sekä Imatran Taidemuseossa  2015-2017 sekä pitänyt useita yksityisnäyttelyitä.