ROIKKA & RIUTTA — Atte Paju ja Kimmo Heikkilä — Puistopojat ja appropriaation arvoitus 5.4.-28.4.2018

ROIKKA JA RIUTTA
Atte Paju ja Kimmo Heikkilä — Puistopojat ja appropriaation arvoitus

Puistopojat ja appropriaation arvoitus on sekatyömies Kimmo Heikkilän ja kuvataiteilija Atte Pajun fusillisfiktiivinen toisinto Pjotr Majakovskin ja Olivar Kuhnhacklin Pariisin 1908 maailmannäyttelyn ulkomaisia komeliantteja, maageja, konstiniekkoja ja heidän elinympäristöään kuvaavasta maskeradikokonaisuudesta. Tästä kohutusta vuoden 1908 episodista ei jälkipolville ole todisteeksi jäänyt rivettäkään joten Heikkilä ja Paju ovat appropriaation hengessä joutuneet mielikuvittelemaan kaiken oleellisen, jos sitäkään. Taidekeskus Idän näyttelyvieraille tuo muinainen, jäsentymätön ja absurdi kokonaisuus muuttuu organiseeratuksi materiaalis-mentaaliseksi metaforaseikkailuksi kuvien ja koruteosten avulla.

Näyttelyssä pyritään antamaa myös vastaus moneen kulttuurismoraaliseen dilemmaan. Saamme tietää muun muassa onko kuu juustoa vai guttaperkkaa, onko toiseudella ykseyttä, voiko kehollisuutta olla ilman ruumista, mihin koira on haudattuna ja mikä on muurahaisen suhde neulaseen. Veijo Rönkkösen Patsaspuistoa Parikkalassa hoitavat puistopojat pyrkivät selvittämään myös vuosikausia taiteen tutkijoita riivannutta kysymystä; matkustiko ITE-taiteilija Rönkkönen Lappeenrantaa tai Savonlinnaa kauemmas?

Näyttelyä puistopojat ovat valmistelleet antaumuksella pari viimeistä kuukautta. Atte Paju selventää eksistentaalisia työskentelymetodeja:

”Aamulla kun peiliin katsoo niin ensimmäiseksi sitä miettii minkälaisen abstrahion sitä tänään saa itsestään ulos puristettua? Miten päästä samalle psykoosin tasolle kuin eilen? Kuinka tuoda katsojalle näkyväksi ne Kuhnhacklimaiset semaforit jotka omassa tajunnassa pyörivät?”

Kimmo Heikkilä jatkaa:

”Kyllä tässä on selkeästi nyt tulos tai ulos -mentaliteetti olemassa molempien työskentelymetodeissa. Kaikki peliin kuten markettien tuulikaapeissa kuulee kuiskuteltavan. Sen takia otettiin käyttöön myös nämä taitelijanimet Kimmo Heikkilä ja Atte Paju. Koska eihän ketään kiinnosta esimerkiksi oikean Kimmo Heikkilän taiteilijaura joka ei ole edennyt Imatralta Lappeenrantaa pidemmälle. Tavoite on saada lisää pituutta curriculumiin, me molemmat kun tykätään intialaisesta ruoasta.”

Atte Paju, 050 523 4757, www.attepaju.com
Kimmo Heikkilä, 041 310 2525, www.closetotheborder.com