RIUTTA – Silja Puranen — Talvipuutarha 16.11.–9.12.2023

Taidekeskus Itä
Valtakatu 66, Lappeenranta

ti-pe 11-17
la 11-14

Talvipuutarha on 3d-animaationa toteutettu, koko tilan kattava videoinstallaatio, jossa toistakymmentä eri kokoisilla näytöillä tilaan sijoitettua muovikukkaa avautuu ja kukoistaa kukin oman aikataulunsa mukaan. Animaatioiden liikekieli jäljittelee kasvien kasvamista kuvaavia time-lapse videoita. Kukat kukkivat irrallisina mustalla taustalla, mutta muovipullon pinnalla näkyy heijastuksia kuvan ulkopuolelle jätetystä ränsistyneestä urbaanista ympäristöstä. Kukkien lähtökohtina ovat some-kanavilta tutut muovipulloista askarrellut kukkakoristeet.

Teoksen teemana on ihmisen suhde ja vaikutus luontoon ja ympäristtöön – erityisesti muovi, muovisten kertakäyttöhyödykkeiden ylenpalttinen käyttö, sekä ihmisen yritys päihittää luonto keinotekoisilla jäljitelmillä. Muovijäteongelman rinnalle nousee huoli biodiversiteetistä, eliöpopulaatioiden ja -lajien vähenemisestä ja kiihtyvästä joukkosukupuutosta. Teosten kuvallisena innoittajana on muovin tuottama materiaalin estetiikka, kitsch, camp ja tee-se-itse -asenne.

Silja Puranen (s.1961) on tuusulalainen kuvataiteilija,joka työskentelee monitaiteisesti välineinään video, animaatio, installaatio ja sekatekniikkateokset. Puranen on suorittanut kuvataiteen AMK-tutkinnon Lahden Taideinstituutissa ja taiteen maisterin tutkinnon Visual Culture and Contemporary Art -ohjelmassa Aalto-yliopistossa. Puranen on pitänyt kolmisenkymmentä yksityisnäyttelyä ja osallistunut kymmeniin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Teoksissaan Puranen luo kriittisen katseen nyky-yhteiskuntaaan ja sen ilmiöihin.