Unelma 11.1. – 3.2.2024

Taidekeskus Itä
Valtakatu 66, Lappeenranta

ti-pe 11-17
la 11-14

Kuraattorin lausunto

Unelma-näyttelyn tarjonta kartoitti tematiikkaa sekä eri ilmaisukeinojen mahdollisuuksia ilahduttavan monipuolisesti. Näyttelyyn ehdotetuissa töissä aihemaailmaa lähestyttiin niin henkilökohtaisella tasolla, kuin myös laajemmin yhteiskuntaa tai jopa maailmaa käsittelevällä tavalla. Valtaosassa teosehdotuksia ”unelma” resonoi positiivisesti. Se tulkittiin toiveena vielä saavuttamattomasta paremmasta tai kokemuksena hetkestä, jossa ”unelma” ainakin hetkellisesti toteutuu. Teosehdotuksissa käsiteltiin esimerkiksi arkielämää rikastuttavia tilanteita, rakkaita paikkoja, yhteisöllisyyttä, luontokokemuksia, läsnäoloa sekä rohkeutta elää itsensä näköistä elämää. Positiivisen eteenpäin katsomisen lisäksi mukaan mahtui myös painotuksia, jossa kokemus ”unelmasta” saa rinnalleen surun tai pelon sävyjä. Ehdotukset, joissa pohdittiin ympäristön tilaa tai maailmaa koettelevia konflikteja herättävät pohtimaan, ovatko ”unelmat” mahdollisesti jo taakse jäänyttä tai ainakin entistä vaikeammin saavutettavissa.

Ilahduttavan moninaisia olivat myös teosehdotuksissa käytetyt materiaalit sekä ilmaisukeinot. Joukosta löytyi muun muassa menetelmiä öljyvärimaalauksesta puunveistämiseen, osallistavasta taiteesta monumentaaliseen valokuvaukseen, kirjonnasta intarsiaan ja jopa soijavahasta tehtyjä utopia-amuletteja.

Kun näyttelyyn tarjolla olevien teosten laatu ja sisältö on kokonaisuudessaan näin rikas, saa kuraattori tehtävässään olla unelmansa äärellä.

Jussi Juurinen