RIUTTA – Maria Nuutinen — Hirveen nätti 4.4-4.5.2019

Maria Nuutinen — Hirveen nätti

MARIA NUUTISEN KORUJA JA KUVIA KAUNEUDESTA
– TAI SEN TAVOITTELUSTA

Maria Nuutisen Hirveen nätti -näyttely koostuu koruista ja valokuvista. Nuutinen on rakentanut Taidekeskus Idän Riutta-galleriatilaan teoksistaan installaation, jonka aiheena on kauneus ja sen tavoittelu. Nuutista kiehtovat ajankohtaiset ilmiöt, jotka liittyvät ihmisenä olemiseen ja ihmisten käyttäytymiseen. Työskentelyprosessi käynnistyy usein arkisesta oivalluksesta ja sen tuottamasta hämmennyksestä. Nuutinen sanookin työskentelevänsä, jotta ymmärtäisi paremmin elämää.

 

Kauneusaiheen äärelle Nuutisen havahdutti huomiot mediassa ja arkielämässä. Ensin televisiossa esiintyvät ihmiset alkoivat muistuttaa toisiaan ja nyt erilaisten kauneuden ylläpitoon liittyvien varusteiden ja palveluiden yleistyessä, havaintoja voi tehdä vaikkapa marketissa. Yhä nuoremmat turvautuvat kauneudenhoitoalan tarjoamaan kilpavarusteluun. Nuutisen mukaan turhamaisuudesta on tullut normaalitila. Ei ole hävettävää käyttää aikaa ja rahaa tekokynsiin, hiuslisäkkeisiin ja ripsenpidennyksiin. Luonnollisuus ei ole enää arvo, jolla on merkitystä. Sisäinen kauneus ei enää riitä, vaan on oltava sitä myös ulkoisesti.

 

Kaupallinen kauneuskäsitys on kuitenkin luonnonvastainen ja siinä piilee vaaransa. Ei ole helppoa näyttää ikuisesti nuorelta. Pahimmillaan aiheen läheisyys sokeuttaa, arviointi pettää, varustelu ja korjailu menee liian pitkälle ja kaunotar alkaa muistuttaa enemmän hirviötä. Nuutista kiinnostaakin syyt ilmiön takana ja se mitä ihmiset haluavat saavuttaa, kun he tavoittelevat täydellistä ulkonäköä.

 

Nuutinen on käyttänyt korujensa materiaaleina mm. tekokynsiä ja hiuslisäkkeitä ja hän on nimennyt teoksiaan prinsessasatujen innoittamana. Taiteilijan mukaan prinsessaleikit eivät enää ajoitu vain lapsuuteen, vaan aikuisella on mahdollisuus jatkaa niitä muokkaamalla ulko-olemustaan ja tuomalla itsensä näkyväksi sosiaalisen median välityksellä.


Maria Nuutinen on lappeenrantalainen korutaiteilija ja hänen työhuoneensa sijaitsee Taidekeskus Idässä. Hänen kauneusaiheisen sarjan ensimmäinen teos Beauty and the Beast nähtiin KAAKKO18-näyttelyssä 2018 Lappeenrannan Taidemuseossa. Tällä hetkellä Nuutisen töitä on esillä myös suomalaisen korutaiteen näyttelyssä CODA-Museossa Apeldoornissa Hollannissa.
Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on tukenut Nuutisen työskentelyä.

 

Näyttely avoinna
ti-pe 11-17
la 11-14
su-ma suljettu