RIUTTA – Minna Markkanen — Skin Flora 2.6.–23.6.2022

Taidekeskus Itä
Valtakatu 66, Lappeenranta

ti-pe 11-17
la 11-14

Lappeenrannan Taidekeskus Idässä on esillä 2.6.-23.6.2022 korutaiteen maisteri Minna Markkasen yksityisnäyttely ’Skin Flora’. Näyttelyssä on esillä Markkasen vuosina 2021–2022 valmistuneista teossarjoista töitä. Esillä on korutaiteen lisäksi myös tauluja ja veistoksia.

‘the Forest of Hollow Bones’ (2021) teossarja on inspiroitunut siitä, kuinka luonto valtaa materiaalia, kasvien ja kehon ontoista kohdista, korroosiosta, ja materiaalin hajoamisesta. Osaa sarjan korvakoruista käytettiin muotikuvauksissa Japanissa vuonna 2021. Taiteen edistämiskeskus myönsi Markkaselle korona-apurahan vuonna 2020 tämän sarjan loppuun viemiseksi.

‘Skin Floran’ (2021), näyttelyn nimisarjan Markkanen toteutti puolivuotisella apurahalla Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston tuella vuonna 2021. Koruteossarja tutkii ihmisen iholla esiintyvää bakteerikantaa, ja ihon ja bakteerien välistä suhdetta toisiinsa. Skin Flora on katsaus mikroflooran uhista, mahdollisuuksista, ja panssarista, joka koostuu ihon omasta pieneliökasvustosta.

‘Open Ended Thoughts’ (2022-) sarjassa Markkanen siirtyi ensimmäistä kertaa uransa aikana myös selkeästi korutaiteen ulkopuolelle. Markkanen käy taulumaisissa teoksissaan sisäistä dialogia, ja esittää muun muassa kysymyksiä ystävyydestä, joka kuihtui pois, tai ajatuksia katumuksen ja yksinäisyyden tunteista.
Näyttelyn uusin teos vuodelta 2022 on veistos nimeltä ‘The Worth’, joka herättelee kysymyksiä taiteen tekemisestä, taiteilijan arvosta, ja sen määrittämisestä ulkopuolelta.

Minna Markkanen, 1989, on kotoisin Etelä-Karjalasta ja vaikuttaa nykyisin Pohjois-Savossa työhuoneellaan Kuopiossa. Markkanen on toiminut korutaidekentällä jo kymmenisen vuotta osallistuen ahkerasti näyttelyihin sekä ulkomailla että Suomessa. Markkasen korutaidetöitä on Suomen Korutaideyhdistyksen sekä kansainvälisten korutaiteen keräilijöiden ja kuraattoreiden yksityiskokoelmissa.

Markkanen valmistui vuonna 2018 korutaiteen maisteriksi Saksassa nimikkeellä Master of Fine Arts in Jewelry and Gemstone. Markkasen lihaisat, eloisat ja vivahteikkaat soluaiheiset työt ovat herättäneet erityisesti Alankomaissa kiinnostusta korutaiteen keräilijöiden parissa. Markkanen on ahkerasti mukana Suomen Korutaideyhdistyksen toiminnassa sekä tapahtumien suunnittelussa että järjestämisessä. Vuonna 2021 Valtion taideteostoimikunta osti Markkasen uudesta tuotannosta kolme rintakorua kokoelmiinsa.

Rintakoru, sarjasta ’the Forest of Hollow Bones’, (kuva: M. Markkanen, 2021)