ROIKKA – Riikka Lenkkeri — Työhuoneella 2.6.–23.6.2022

Taidekeskus Itä
Valtakatu 66, Lappeenranta

ti-pe 11-17
la 11-14

Riikka Lenkkerin (s. 1971 Kemijärvellä) Työhuoneella näyttely kuvaa sitä, miltä työskentely taiteilijan ja alastoman mallin välillä näyttää ja millaista työhuoneella on, kun maalaaminen tapahtuu.
Maalari tekee havaintoja mallista ja samalla omasta työympäristöstään, jättämistään jäljistä, keskeneräisistä teoksista ja työvälineistään. Työhuone näyttäytyy tilana, jossa asiat ovat kesken ja levällään, tekeillä olevat maalaukset ovat vain yrityksiä, jotka saatetaan hetkenä minä hyvänsä päälle maalata tai muuttaa.

Alastomalla keholla on länsimaisessa taidehistoriassa oma paikkansa. Alastomuutta on tarkasteltu useimmiten ihannoiden, idealistisesti, sukupuolittuneesti ja katseen kohdetta seksualisoimalla.

Millaista on olla mallina? Miltä tuntuu olla alastomana tutkivan katseen edessä? Maalauksissa malli makaa tarkasteltavana, pitää taukoa, hieroo puutuneita jäseniä, pukee tai riisuu. Teosten kuvaama tilanne vaikuttaa vuoroin latautuneelta ja vuoroin uneliaan tylsältä.

Näyttelyssä maalaukset saavat rinnalleen lyhyitä tekstejä, joissa malli kuvaa tuntemuksiaan ja mallina oloaan, tarkkailee taiteilijaa ja tämän valintoja sekä pohtii laajemmin mallimaalausperinnettä.
Mallina on Riikka Lenkkerin puoliso Sampsa Virkajärvi, joka on itsekin kuvataiteilija. Taiteilijan ja mallin välinen vuorovaikutus toimii näin usealla eri tasolla, puolisoiden kesken, mallin ja maalarin ja kahden kuvataiteilijan keskinäisenä peilautumisena ja vuoropuheluna.

Riikka Lenkkeri asuu ja työskentelee Mäntässä. Hän valmistui Genovan kuvataideakatemiasta (L’Accademia Ligustica di Belle Arti) vuonna 1995. Lenkkerin tuotannossa näkyy eurooppalaisen maalaustaiteen tuntemus. Teoksissaan hän usein soveltaa nykymaalaukseen vanhoja historiallisia maalaustekniikoita ja kuvallisia viittauksia. Lenkkeri tunnetaan erityisesti suurikokoisista realistisista henkilökuvista, joissa vahva sivellintyöskentely ja runsas väriaines korostavat kuvattujen henkilöiden ruumiillisuutta ja läsnäoloa. Lenkkerillä on takanaan liki 30-vuotinen ura ja hänen teoksiaan löytyy useista julkisista kokoelmista.

www.riikkalenkkeri.fi

Banaanipuu, öljy kankaalle 65 x 50 cm 2022 kuva Sampsa Virkajärvi
Iltapäiväunet Työhuoneella, valokuva Raisa Taurinka