ROIKKA – Helena Lehtinen — ”Please don’t wake me up from this wonderful dream” 27.8-19.9.2020

Helena Lehtinen – ”Please don’t wake me up from this wonderful dream”
27.8.-19.9.2020
Taidekeskus Itä
Valtakatu 66, Lappeenranta

ti-pe 11-17
la 11-14

”Joskus näyttelykokonaisuuden tekeminen on hankalaa, hidasta ja melkeinpä tuskaisaa. Mutta tällä kertaa jostain syystä ei. Siksi näyttelyn nimeksi tuli ”Please don’t wake me up from this wonderful dream” Paineita ei ollut ja siksi työ sujui helposti ja tuotti valtavasti iloa uuden löytymisestä.

Olen työskennellyt korutaiteilijana yli 40 vuotta ja siksi tuntui tärkeältä katsoa uraa taaksepäin. Mitä ja minkälaista olen saanut aikaan. Minkälaisia muotoja tai materiaaleja. Mikä kesken jäänyt ajatus tai materiaali olisi syytä ottaa uudelleen esille.

Olen lähes aina käyttänyt osassa teoksiani löydettyjä esineitä ja perinteisille koruille epätyypillisiä materiaaleja. Jo vuosia olen kerännyt kirpputoreilta erilaisia kanavatöitä ,mutta vasta nyt materiaali on löytänyt paikkansa. Usein olen miettinyt miksi minua kiinnostaa toisen ihmisen kädenjälki; hyvin tai huonosti tehty. Kanavatyöthän tehdään valmiin mallin mukaan joten on vaikeaa kuvitella että olisi kyse luovuudesta.

Minullle kiinnostavaa on ollut miettiä, mihin tarpeeseen kanavatöitä on tehty. Kaipuu kauneuteen on varmaankin meihin ihmisiin sisäänrakennettuna ja osaltaan siinä on vastaus. Koristella ja koristautua. Aiheet ovat osaltaan naiveja ja romanttisia. Satuaiheita on myös mutta omana lajinaan ovat realistiset kuvat kirkoista ja kasveista.

Minulle ehkä kiinnostavinta on töiden tekemiseen käytetty aika, ei niinkään taito. Aika tekee suorittamisesta merkityksellistä myös omissa töissäni. Aika josta on pulaa. Ommella kolme helmeä kerrallaan kunnes pohjakangas peittyy. Tylsää ja meditatiivistä yhtä aikaa. Helmitöiden muodot ovat perusmuotoja: Ovaali, ympyrä, pisara tai niiden variaatioita. Muodon valinta ei ole tärkeää, ei myöskään taito. Ainoastaan tekemiseen käytetty aika.”

– Helena Lehtinen