ROIKKA – Saija Koponen — You Are My Lucky Star 10.3.–2.4.2022

Taidekeskus Itä
Valtakatu 66, Lappeenranta

ti-pe 11-17
la 11-14

(Maalaus on matka ja määränpää.) 

Näyttelyn teokset käsittelevät paineen alla asetettuja päämääriä, epävarmuuden tilaa ja voimaa, jota eteenpäin katsominen ja keskittyminen tuo. Maalauksissa esiintyvät orgaaniset muodot edustavat muotokuvamaisia elementtejä ja feminiinejä kehoja. Samat elementit toistuvat näyttelyn nimiteoksen keskelle sommitellussa, värin ympäröimässä tummassa kolmiossa. Kolmio ja orgaaniset hahmot ovat tapahtumien keskellä, tapahtumahorisontissa, jonka toisella puolella on jotain, mitä emme vielä tiedä. 

Koronapandemian aikana olen katsonut enemmän elokuvia ja palannut moneen klassikkoon, jotka ovat tehneet minuun vaikutuksen nuorena, vielä kasvuikäisenä ihmisenä. Yksi niistä on Ridley Scottin ohjaama Alien – Kahdeksas matkustaja (1979), jossa Sigourney Weaver näyttelee pääosassa olevaa Ellen Ripleytä. Hahmo on ollut ensimmäisiä naispuolisia sankareita omassa genressään ja esikuva tytölle, joka samaistui muutoin miesten hahmoihin toimijoina, parempien esikuvien puutteessa. Elokuvan viimeisessä kohtauksessa Ripley toistaa You Are My Lucky Star laulun sanoja mantramaisesti, keskittyen paineen alla pelastamaan itsensä. Kohtaus teki minuun vaikutuksen. Samalla tavalla on maalaus välillä kuin mantran toistamista – Yhä syvemmälle maalaukseen menoa. 

23.2.2022        Saija Koponen

 

Saija Koponen on kuvataiteilija, jonka työskentelyn toistuvia teemoja ovat feminiininen heroismi, kehollisuus, monimerkityksellisyys, humanismi sekä mielenkiinto väriin ja sen ominaisuuksiin. Teoksissa esiintyvät muodot ovat yleensä orgaanisia, feminiinejä kohteita pysähtyneinä keskellä taustansa tapahtumia. Koponen ottaa teoksiinsa vaikutteita niin omasta arjestaan ja kokemuksistaan kuin musiikista, elokuvista, populaarikulttuurista ja kuvataiteesta, leikitellen naivin ja ylevän sekä sattumanvaraisen ja harkitun vastaparien kanssa. 

Koponen on opiskellut kuvataidetta Saimaan ammattikorkeakoulussa Imatralla ja valmistunut sieltä vuonna 2009. You Are My Lucky Star -näyttely on Koposen toinen yksityisnäyttely Lappeenrannassa. Edellinen Lappeenrannan näyttely vuonna 2010 galleria Pihatossa oli hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Saimaan ammattikorkeakoulusta valmistumisensa jälkeen. 

You are my lucky star (sävel: Nacio Herb Brown, sanat: Arthur Freed) on alunperin Gene Kellyn ja Debbie Raynoldsin esittämä rakkauslaulu elokuvasta Singing in the rain (1952).

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.