RIUTTA – Maria Kiialainen — Ornaments of the Forest Floor 4.4.–27.4.2024

Taidekeskus Itä
Valtakatu 66, Lappeenranta

ti-pe 11-17
la 11-14

Ornaments of the Forest Floor kuvastaa korutaiteilija Maria Kiialaisen lapsuudenmuistoja sienimetsästyksestä. Hän kokee sienestyksen osaksi omaa kulttuuriperintöään. ”Lapsena vietin tuntikausia metsässä isoäitini kanssa. Hän oli suurenmoinen sienestäjä, ja muistoissani hän tiesi kaiken sienistä: missä, milloin ja mitä sieniä kerättiin, miten niitä valmistettiin ja mihin tarkoituksiin. Pienenä tyttönä minulle oli samantekevää, oliko sienet syötäviä; ihailin niiden muotoja, värejä ja taitoa piiloutua. Tärkeintä oli sienen löytäminen. Myöhemmin ymmärsin sienten merkityksen luonnon tasapainossa; jokaisella sienellä on tärkeä tehtävä.”

Galleria Riutassa esillä oleva metsämaisema koostuu valokuvista metsän pohjasta, jotka taiteilija on kuvannut ja muokannut toistamalla. Näin hän luo samankaltaisen tunnelman kuin etsiessään sieniä metsässä, kiertäen ja tutkien samaa aluetta eri näkökulmista. Maisemaan on myös kätketty sienihahmoja, veistoksia, jotka voi pukea ihmiskehoon ja jotka muistuttavat meitä luonnon kanssa jakamastamme yhteydestä. Taiteilija kutsuu ihmisiä rauhoittumaan metsään, sienestämään ja oppimaan sienten ominaisuuksia sieniopaan kautta.

Helsinkiläislähtöinen korutaiteilija Maria Kiialainen on valmistunut taiteen maisteriksi Burg Giebichensteinin taide- ja muotoiluyliopistosta Hallesta Saksasta. Hänen töitään on esitelty laajalti kansainvälisissä näyttelyissä ja kilpailuissa. Kiialainen uskoo, että koru ei välttämättä tarvitse ihmiskehoa; hän tutkii tilaa ja muuttaa maisemaa koristelemalla sitä. Hänen teoksensa tutkivat mikrokosmosta, näkymätöntä maailmaa, organismeja ja niiden verkostoja. Hän käyttää korujaan luodakseen narratiivisia personifikaatioita mikrokosmoksen ekosysteemeistä. Tavoitteena on tutkia elävien organismien ja biologisten prosessien vaikutusta sekä lisätä ymmärrystämme luonnosta ja siitä, miten olemme siihen yhteydessä.