ROIKKA – Katriina Kaija & Sanna Nissinen — Vesireitti 30.6.–23.7.2022

Taidekeskus Itä
Valtakatu 66, Lappeenranta

ti-pe 11-17
la 11-14

VESIREITTI

– Katriina Kaijan ja Sanna Nissisen kuvataiteellinen dokumentaatio vesien ääreltä.

Kesällä 2021 Kaija ja Nissinen hyppäsivät pakettiauton rattiin ja lähtivät tutkimusmatkalle, jossa pysähdyttiin luonnonvesien eri olomuotojen äärelle. Spontaanisti muodostuneen vesireitin varrelle osui hiljaisia kyliä, veden ääriä, salaisia rantoja, jokia ja könkäitä. Yhdeksän päivän aikana Kaija ja Nissinen ui 15 erilaisessa vedessä.

Keväällä 2022 Kaija ja Nissinen jatkoivat veden äärellä Kirkkonummen Korsolammella sekä Meiko-järvellä, jossa vesi oli juuri muuttamassa olomuotoaan jäästä sulaksi.

Vesireitti -kokonaisuus pohjautuu veden kaipuuseen, luonnon kohtaamiseen sekä henkiseen etsimiseen. Näyttelykokonaisuus rakentuu valokuvavedoksista, polaroid-kuvista, näytepulloista sekä mediainstallaatiosta.

Katriina Kaija:

Vesi elementtinä kiehtoo arvoituksellisuudessaan ja jatkuvassa liikkeessään. Se on myös vaade elämän syntymiselle. Vesireitti -kuvissani haluan olla veden lähellä ja tuntea sen erilaiset liikkeet ja antaa sen liikuttaa kehoani. Haluan kulkea vedessä kuin villieläin, seistä virrassa kuin kivi tai ajelehtia siinä oksan lailla.

Kaija on valmistunut taiteen maisteriksi, pääaineena taidekasvatus, Aalto Yliopiston Taiteiden ja Suunnittelun korkeakoulusta. Taiteellisessa työssään Kaija käsittelee usein ihmisen asettumista maailmaan, ihmisen ja luonnon suhdetta sekä katoavaisuuden teemoja. Kaija työskentelee pitkälti maalaten, piirtäen ja digitaalisesti.

 

Sanna Nissinen:

Työskentelyssäni materiaali ja sen ominaisuudet tulevat tärkeäksi osaksi teoksen ideaa. Useimmiten käytän installaatiomaisiksi kokonaisuuksiksi muodostuvissa teoksissani kuvanveiston perinteisiä tekniikoita ja piirustusta, mutta tarvittaessa hyödynnän myös muita medioita.

Vesireitillä lähtökohtanani oli hyvin konkreettinen yritys vangita kunkin paikan tunnelma. Käyttämäni materiaalit, Polaroid-kuvat ja vesinäytteet, ovat kuitenkin ominaisuuksiltaan muuttuvia ja katoavia, kuten muistotkin.

Sanna Nissinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta pääaineenaan kuvanveisto. Parhailaan hän jatkaa maisteritutkinnossa Suomen Kuvataideakatemiassa. Piirustus ja kuvanveiston perinteiset tekniikat ovat hänelle läheisimpiä, mutta tarvittaessa hän hyödyntää myös muita medioita, esim ääntä ja videota.

Nissinen on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin ja pitänyt yksityisnäyttelyitä. Hän on toiminut myös yhdistyskentällä, mm. kaksi vuotta Kuopion kuvataiteilijat ry:n puheenjohtajana.