ROIKKA & RIUTTA — Henrik Härkönen — It Doesn’t Matter 4.-27.10.2018

Taiteella ei ole mitään väliä – Henrik Härkösen taidenäyttelyssä ”It Doesn’t Matter” etsitään merkitystä

Henrik Härkösen näyttelyssä kristinusko, sarjalliset grafiikanvedokset ja lapsuuden puupyssyt ovat rinnastuvat ilman sen syvempiä tarkoitusperiä: Kehykset ovat hienompia kuin työt ja ainoastaan kokonaissommitelma ratkaisee. ”It Doesn’t Matter” on esillä Lappeenrannan Taidekeskus Idässä 4.10. – 27.10.

”Opettaja sanoi, että taiteen sisältö tulee automaattisesti. Minusta se on järkyttävää.” Härkösen mukaan kuvataiteilijat hän itse mukaanluettuna tekevät töitä joiden ainoa kriteeri on hienonnäköisyys, että sommitelma on onnistunut, että formaalit elementit, väri, muoto ja rytmi ovat sopusoinnussa keskenään. Teoksen päätarkoitus on näyttää hyvältä Instagramissa ja apurahahakemuksessa. Härkönen on saanut tänä vuonna kolme apurahaa.

”Kaikkea voi tehdä, kaikki menee läpi, millään ei ole mitään väliä. Halusin vastata tähän tekemällä ison puisen ristin. Se on symbolinen huuto keskellä postmodernismin arvokatoa. Mitä seuraa kun mikään ei ole oikein tai väärin ja mikä vain sommiteltu asia voi olla taideteos? Kaaos.”

Sarjalliset grafiikanvedokset ilmaisevat samaa teemaa. Taidehistoriaa ja mustia kasvoja punaisella taustalla toistetaan ilman päämäärää. Tarkoitus on kadonnut ja 666 Veljestä -teossarjan kehykset ovat hienommat kuin niiden sisältämät vedokset. Luonnonpuukehyksillä ja sarjallisella sommitelmalla kammetaan kuvista väkisin taide-entiteettejä. ”Ilmaisulla tai intohimolla tai sen täydellisellä puuttumisella ei ole taiteen kanssa mitään tekemistä.”

Merkityksellisyydenhaussa ajaudutaan turvalliseen lapsuuteen asti, jota lapsena rakennetut puupyssyt ja -miekat edustavat. Yksi niistä on taiteilijan isän tekemä. Kaaoksesta syntyy jotakin uutta: Kokemuksellinen readymade, joka tehty aikaisemmin elämässä tiedostamatta esineen taiteellista arvoa.

Arvokadon keskellä on siis jotakin positiivista. Kun kerran kaikkea voi tehdä ja millään ei ole mitään väliä, saattaa liejussa esiintyä myös jotakin arvokasta. Kuten vaikka idea taidenäyttelystä. Sen jalostamiseen todelliseksi ilmiöksi, jolla on jotakin tosiasiallista arvoa, ei tarvita muuta kuin konservatiivista pitkäjänteistä työtä. Ja sommittelua.

Lisätietoja antaa mielellään:
Henrik Härkönen 050 404 8631

Henrik Härkönen
”It Doesn’t Matter”
Taidekeskus Itä
4. – 27.10. 2018
ti-pe 11-17, la 11-14
Valtakatu 66 Lappeenranta

Henrik Härkönen | kuva: Niina Villman |
"666 veljestä" | puupiirros | 2017