ROIKKA – Anu Halmesmaa — Toinen luonto – kuolematon 21.9.–14.10.2023

Taidekeskus Itä
Valtakatu 66, Lappeenranta

ti-pe 11-17
la 11-14

”Toinen luonto – kuolematon”
seinäveistoksia

Tämä näyttely jatkaa Toinen luonto näyttelysarjaa. Sarjan ensimmäinen osa ”Toinen luonto – häpeä” on esillä Oulussa Galleria 5; dessä samaan aikaan.

Näyttelysarjan taustaa:

”Lapsuudesta saakka olen kantanut sisälläni kolmea suurta taakkaa, joista tuli pitkäksi aikaa minuuteni määritteleviä osia. Kokemani turvattomuuden tunne lapsena sai minut tuntemaan itsestäni häpeää, pelkoa maailmaa kohtaan ja riittämättömyyden tunnetta.

Uskonto ja vankkumaton vahva ja vääristynyt usko jumalaan on ollut aina läsnä elämässäni. Usko jumalaan, joka rankaisee heti väärästä ajatuksesta, ja tunne siitä, ettei koskaan ole tarpeeksi hyvä – ja lopulta mikään, ei tule riittämään taivaspaikkaan ja ikuiseen elämään.

Onko ainut tie pelosta pois ja itsensä rakastamiseen minun ulkopuolellani, hahmossa, joka tarkkailee minua, ja minä olen tehty hahmon kuvajaiseksi – katsonko peilistä itseäni tai Jumalaa?

Voinko hyväksyä itseni riittämättömänä ihmisenä, joka pelkää, tekee virheitä, häpeää ja on vain inhimillisten tunteiden vyyhti – voinko oppia rakastamaan itseäni itseni vuoksi ilman taivaallista väliintuloa, joka sen minulle mahdollistaa?

Lappeenrannan teoksissani käsittelen pelkoja ja peloista syntyviä tuntemuksia. Pelot sitovat meitä menneeseen ja estävät olemasta juuri sellaisia kuin olemme. Mitä tapahtuu, kun päästää irti peloista, syntyykö uudestaan kuolemattomana.

Käsittelen teoksissa suurinta omaa pelkoani – kuolemaa ja sen mukana tulevaa muutosta. Haluan opetella ymmärtämään sitä ja kohdata sen.

”Raajani hapuilevat kiintopistettä ja kasvavat osaksi ympäröivää luontoa, pysähdyn ja annan itseni sammaloitua. Palaudun osaksi luontoa. Olen kuolematon.”

Uusissa teoksissani on vahvasti läsnä herkkyys ja hauraus. Ne avaavat aistit ja mielestäni ripaus herkkyyttä on olennainen osa kuolemattomuuden reseptiä.

@anuhalmesmaa.art / www.anuhalmesmaa.carbonmade.com


Turun kaupunki tukee näyttelyä