RIUTTA – Veera Kulju & Veera Metso — Dark Matters 24.10-16.11.2019

DARK MATTERS

Yhteisnäyttely Veera Kulju (TaM) & Veera Metso (TaM)

 

24.10.-16.11.2019

Taidekeskus Itä, Lappeenranta

avajaiset 23.10.2019 klo 18-20

 

 

Näyttelyn nimi viittaa syvyyteen, varjoihin ja pimeyden merkitykseen. Pimeys on elintärkeä luonnonvara, jota on syytä suojella*. Kysymyksiä herättävä, maailmankaikkeutta hallitseva pimeä aine on suurimmilta osin näkymätöntä ja sen koostumusta ei vielä tiedetä**. Mitä on pimeys meissä? Universumin kokoisista kysymyksistä liikutaan yksilön kokoisiin kokemuksiin.

 

Dark Matters yhteisnäyttely koostuu pääosin keraamisista veistoksista ja äänestä. Kuljun keraamiikasta käsin rakentamat veistokset toimivat esittäjinä Metson säveltämälle ja esittämälle konsertille, joka koostuu kansanperinteestä ammentavista rohtolauluista ja loitsuista. Näyttelyn teoksissa yhdistyy materiaalinen ja materiaaliton. Pieniin yksityiskohtiin kasvaa suuri maailma. Hauraudesta tulee vahvuus ja pelko muuttuu rohkeudeksi. Valo matkaa pimeään.

 

Teokset laulavat unohduksesta, koska haluavat taas muistaa. Kärsimyksestä, koska kulkevat siten kohti eheytymistä. He ääntelevät erillisyyttä, koska kaipaavat yhteyttä. Teokset ovat ihmiskäsin ja äänin muovattuja kaipauksia kohti syvempää luontosuhdetta. He ovat tekijöidensä kannanottoja ja lohdutuksia maailman ja sielun tilaan, pyrkimyksiä havaita pimeydessä valoa.

 

Sekä Kulju että Metso työskentelevät materiaalin ja teeman johtamana, intuitiivisesti ja alttiiksiasettumalla. He hakevat teemoihinsa syvyyttä ja taustaa tutkimalla mm. psykologiaa, biologiaa, filosofiaa, taiteen teoriaa ja kansanperinnettä. Kuljun päämateriaali on keramiikka. Metso käyttää teoksissaan ääntä, luonnonmateriaaleja sekä kuvittamista. He ovat molemmat tutkineet ääntä ja hiljaisuutta. Heitä yhdistää huumori ja avantgardistinen kokeellisuus.

 

Veera Kulju (s. 1975) on Aalto-yliopistosta valmistunut kuvataiteilija, joka työskentelee tekstiilin, keramiikan ja videoiden parissa. Hänen töitään on nähty näyttelyissä sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Kulju on työskennellyt Arabian Taideosaston vierailevana taiteilijana 2017–2019. Vastikään vuosien remontin jälkeen ovensa avannut Ruotsin kansallismuseo osti tammikuussa 2019 Kuljun Underwood-teoksen (2018) kokoelmiinsa. www.veerakulju.com / veerakulju@gmail.com / 045 670 2660

 

Veera Metso (s. 1986) on Saimaan ammattikorkeakoulusta valmistunut kuvataiteilija, joka työskentelee luonnonmateriaalien, tarinoiden, kuvittamisen ja äänen parissa. Metso toimii myös muusikkona Kolibri & Kaukomatka -yhtyeessä. Metso asuu ja työskentelee Imatralla. Metso toimii laaja-alaisesti taiteen kentällä. Viimeksi hänen teoksiaan on voinut nähdä esimerkiksi Imatran Eksoten lasten ja nuorten talossa tai taide osana organisaatiota-projektissa Itula Oyssa: ”Olipa kerran Itula”.

www.veerametso.com / veeramatilda@hotmail.com / 040 960 9401

 

 

*HS 22.12.2018, Vieraskynä, Jari Lyytimäki

**HS 16.8.2019 Tiede, Matti Mielonen